Μια βουτιά στο δροσερό νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι ό,τι πρέπει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε εμείς που φοράμε φακούς επαφής; Είναι αναγκαία η αύξηση της προσοχής στον καθαρισμό των φακών μας , το διάστημα αυτό;

Η χαλαρότητα που συνοδεύει το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να μας παρασύρει, αντίθετα επιβάλλεται να είμαστε πιο προσεκτικοί στην φύλαξη και τον καθαρισμό των φακών μας. Η αύξηση της υπαίθριας δραστηριότητας , η άμεση επαφή με την φύση, κολύμπι, το κάμπινγκ οι δύσκολες συνθήκες υγιεινής αυξάνουν σοβαρά τον κίνδυνο των μολύνσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Συνεπώς θα πρέπει να εστιάσουμε στον σωστό καθαρισμό και την συντήρηση των φακών μας.

Μια επίσκεψη στον Οπτικό μας πριν τις διακοπές θα μας δώσει τις σωστές συμβουλές , ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα και να περάσουμε ξέγνοιαστες διακοπές.

  • Όπως πάντα ξεκινάμε με τον σωστό καθαρισμό των χεριών μας. Καλό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών μας, με χαρτί η καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια.
  • Βγάζοντας τα γυαλιά μας τα φυλάσσουμε πάντα στην θήκη τους, που τα προστατεύει από φθορές. Βάζουμε τους φακούς επαφής και ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου που θα μας προστατεύει, από την βλαβερή UV ακτινοβολία και θα μας δίνει ξεκούραστη όραση κάτω από τον λαμπερό ήλιο του καλοκαιριού.
  • Αν θελήσουμε να κολυμπήσουμε με τους φακούς μας καλό θα είναι να φορέσουμε τα ειδικά γυαλάκια πισίνας που προστατεύουν από την άμεση επαφή του νερού με τα μάτια και τους φακούς επαφής μας.

Μόλις βγούμε από το νερό καθαρίζουμε τους φακούς μας τρίβοντας τους ελαφρά με το υγρό καθαρισμού και συντήρησης και τους τοποθετούμε στην ειδική θήκη που πρέπει να έχουμε μαζί μας γεμίζοντας την με φρέσκο υγρό, όπως πάντα.

Η θήκη των φακών μας θα πρέπει να διατηρείται καθαρή και να πετιέται μόλις τελειώσει το υγρό καθαρισμού και συντήρησης που χρησιμοποιούμε μιας και κάθε νέα συσκευασία περιλαμβάνει καινούργια.

Τέλος αν οι φακοί μας έχουν να χρησιμοποιηθούν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ημερών και βρίσκονται στο ίδιο διάλυμα, θα πρέπει να απολυμανθούν ξανά πριν από τη χρήση τους.

Εννοείται βέβαια ότι ποτέ δε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για να ξεπλένουμε η να αποθηκεύουμε τους φακούς μας. Η προσπάθεια καθαρισμού και συντήρησης των φακών μας με οποιοδήποτε άλλο υγρό (νερό, φυσιολογικός Όρος, σάλιο) εκτός του ειδικού υγρού καθαρισμού και συντήρησης τους, είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις των οφθαλμών.

  • Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής μας, εκτός και έχουμε διαφορετική ενημέρωση από τον εφαρμοστή μας (οπτικό-οπτομέτρη).
    • Χρησιμοποιούμε τους φακούς επαφής μας με υπευθυνότητα ώστε να χαιρόμαστε την χρήση τους για πολλά χρόνια και να περάσουμε ξέγνοιαστα τις διακοπές μας.

Καλό καλοκαίρι

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.
CommentLuv badge