Γυαλιά Ηλίου: Πως θα επιλέξουμε σωστά

gyalia,hliou,γυαλιά,ηλίου,sunglasses
gyalia,hliou,γυαλιά,ηλίου,sunglasses

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ Πως θα επιλέξουμε σωστά?

gyalia,hliou,γυαλιά,ηλίου,sunglasses

Εκτός από αξεσουάρ, τα γυαλιά ηλίου είναι επίσης και ενα βασικό «εργαλείο» προσωπικής προστασίας. Εξασφαλίζουν προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία και κατ’ επέκταση από επικίνδυνες παθήσεις και αλλοιώσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι για κάθε ώρα έκθεσης στον ήλιο αυξάνεται κατά 4% ο κίνδυνος για αλλοιώσεις στα μάτια. Οι ερευνητές από το Τμήμα Οπτικής, Φαρμακολογίας και Ανατομίας εκτιμούν ότι η χρήση γυαλιών ηλίου μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. μειώνει τον κίνδυνο κατά 2% περίπου. Για επαρκή προστασία, όμως, πρέπει τα γυαλιά να είναι εγκεκριμένα από κάποιον επίσημο φορέα και να συμμορφώνονται με τις Ευρωπαικές προδιαγραφές ασφαλείας. Η αγορά απο ενα Οπτικό κατάστημα είναι μια επαρκής ασφάλεια για την σωστή επιλογή.

Αναζητήστε το ειδικό σήμα CE, το οποίο σημαίνει ότι ο φακός των γυαλιών πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας.

Ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο κατά την επιλογή γυαλιών είναι το φίλτρο του φακού. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες (0-4).

Το φίλτρο που χρειαζόμαστε καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις δραστηριότητές μας. Όταν οδηγούμε, για παράδειγμα, χρειαζόμαστε φίλτρο κατηγορίας 3 η πιο κάτω 2 η 1 ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής που βρισκόμαστε. Το φίλτρο κατηγορίας 4 μπορεί να επηρεάσει την οδηγική μας ικανότητα και να αλοιώση τα χρώματα απο τους φωτεινούς σηματοδότες. Ωστόσο, για μια εκδρομή στη θάλασσα ή το βουνό, όπου η αντανάκλαση του φωτός είναι εντονότερη, χρειάζεται φακός με φίλτρο κατηγορίας 4.

Τέλος, οι ειδικοί Οπτικοί-Οπτομέτρες, σημειώνουν ότι η τιμή των γυαλιών και το χρώμα του φακού δεν αποτελούν απαραιτήτως ένδειξη ποιότητας. Όσον αφορά το χρώμα, υπογραμμίζουν ότι ένας σκουρόχρωμος φακός δεν εξασφαλίζει απαραίτητα μεγαλύτερη προστασία, οπότε πρέπει να δίνουμε έμφαση κυρίως στις τεχνικές προδιαγραφές του.