Φακοί Επαφής και Covid-19
Το παρακάτω κείμενο έχει σκοπό να σας ενημερώσει σχετικά με τη χρήση των φακών επαφής και των γυαλιών οράσεως, αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ο νούμερο ένα κανόνας για την ασφαλή χρήση των φακών επαφής σε όλες τις περιόδους. Ειδικά τώρα, εν μέσω πανδημίας, οι χρήστες φακών επαφής αλλά και γυαλιών οράσεως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση αυτών, για τη διασφάλιση της υγείας όλων.
Καταρχάς σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, ο ιός δεν φαίνεται να μπορεί να ανιχνευτεί στο δακρυϊκό φιλμ των νοσούντων. Η χρήση όλων των τύπων φακών επαφής μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, δίνοντας φυσικά την απαραίτητη προσοχή στον καθαρισμό και την αποθήκευσή τους. Η χρήση απλού υγρού καθαρισμού των φακών επαφής συστήνεται ως επαρκής από το αμερικανικό CDC. Η χρήση υγρού υπεροξειδίου του υδρογόνου δεν κρίνεται απαραίτητη, ωστόσο όντας πιο ισχυρό, φαίνεται να εξολοθρεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να έχουν προσβάλλει τους φακούς επαφής μας. Τα επιφανειοδραστικά σκευάσματα καθαρισμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να αποτελέσουν ακόμη ένα μέτρο πιο σχολαστικού καθαρισμού, χωρίς να υπάρχει σύσταση για τη χρήση τους.
Τα τρία σημαντικότερα βήματα που δεν θα πρέπει να παραμελούν ποτέ οι χρήστες φακών επαφής ειδικά αυτή την περίοδο, είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η τεχνική καθαρισμού rub and rinse ( Τοποθετώ τον φακό στην καθαρή παλάμη του χεριού μου και με τη χρήση υγρού καθαρισμού κάνω απαλό μασάζ πάνω στον φακό. Στη συνέχεια ξεπλένω με υγρό καθαρισμού) και ο σωστός καθαρισμός της θήκης όπου και αποθηκεύονται.
Η τεχνική rub and rinse θεωρείται από τις καλύτερες τεχνικές που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να αφαιρούμε παθογόνους μικροοργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων των ιών)
και εναποθέσεις από τους φακούς επαφής μας. Όσον αφορά το σωστό καθαρισμό της θήκης, αυτός θα πρέπει να γίνεται καθημερινά, ακολουθώντας την παρακάτω τεχνική: Μόλις φορέσω τους φακούς επαφής ξεπλένω τη θήκη με υγρό καθαρισμού και την σκουπίζω εσωτερικά με καθαρό χαρτομάντιλο ώστε να γίνει και μηχανικός καθαρισμός των τοιχωμάτων της. Στη συνέχεια ξεπλένω ξανά με υγρό και την αφήνω σε ασφαλές σημείο ανοικτή ώστε να στεγνώσει με τον αέρα. Ιδανικά αποφεύγω το μπάνιο όπου συνήθως υπάρχουν υδρατμοί. Όπως γνωρίζουμε, φακοί επαφής και θήκη δεν θα πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή με νερό της βρύσης. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συχνή αντικατάσταση της θήκης των φακών επαφής, ιδανικά μια φορά τον μήνα.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως και οι διοπτροφόροι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο. Δυστυχώς τα γυαλιά οράσεως δεν αποτελούν προστασία των ματιών από τον COVID-19. Αντιθέτως μπορούν να αποτελέσουν δυνητικό παράγοντα μόλυνσης, καθώς ο μέσος διοπτροφόρος ακουμπά τα γυαλιά του πολλές φορές μέσα στην ημέρα και ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός επάνω τους για αρκετές ημέρες. Συστήνεται συχνό πλύσιμο των γυαλιών μας με χλιαρό νερό και σαπούνι ( όχι αντισηπτικά και οινόπνευμα) και όσο γίνεται λιγότερη επαφή με αυτά.
Εν κατακλείδι, ο υπεύθυνος και σχολαστικός καθαρισμός τόσο των φακών επαφής όσο και των γυαλιών οράσεως καθιστά και τα δυο ασφαλή στην χρήση την περίοδο αυτή. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές εξασφαλίζετε την υγεία των οφθαλμών σας, γεγονός πολύ σημαντικό ειδικά την περίοδο αυτή όπου το σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό πίεση. Οι παραπάνω συμβουλές δίνονται με γνώμονα τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με την χρήση φακών επαφής και του COVID-19. Καθώς οι έρευνες πάνω στον ιό προχωρούν, ενδεχομένως να προκύψουν νεότερα στοιχεία τα οποία και θα μοιραστούμε με ανάλογο άρθρο.
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα άρθρα για τους Φακούς Επαφής πατήστε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας εδώ.
Δείτε φακούς επαφής πατώντας εδώ.
Παναγιώτα Μυλόβα,
Οπτικός-Οπτομέτρης
LEAVE A COMMENT
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.