ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ-Χρήσιμες συμβουλές
Πληροφορίες για χρήστες φακών επαφής
Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε, μόλις ξεκινήσατε ή φοράτε φακούς για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε τις παρακάτω πληροφορίες. Σε αυτόν τον οδηγό που έχουμε δημιουργήσει θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στον κόσμο των φακών επαφής. Θα μάθετε τι επιλογές υπάρχουν, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Ακόμα, θα διαψεύσουμε κάποιους μύθους που μπορεί να αποθαρρύνουν κάποιους από εσάς από το να φοράτε φακούς επαφής.
Λίγα λόγια για τους φακούς επαφής …
Οι φακοί επαφής, σε σχέση με τα γυαλιά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την παραμόρφωση της εικόνας (στους μεγάλους βαθμούς) ή το θάμπωμα των φακών, έχετε πλήρη περιφερική όραση, και μπορείτε να απολαύσετε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην εφαρμογή φακών. Χάρη στην συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία και τα υλικά, οι φακοί επαφής γίνονται όλο και πιο άνετοι με όλο και λιγότερη επίπτωση στα μάτια σας. Τέλος, μπορείτε να έχετε διαφορετικά γυαλιά ηλίου, σε διάφορα σχέδια και να φοράτε τους φακούς σας.
Είδη φακών ανά διάρκεια χρήσης
Κάποιοι χρήστες φακών δεν μπορούν ούτε λεπτό χωρίς τους φακούς και άλλοι τους χρησιμοποιούν μόνο για αθλητικές δραστηριότητες. Άρα, πώς θα επιλέξετε τους πιο κατάλληλους;
Ημερήσιοι φακοί επαφής
Όπως πολύ καλά μαντέψατε, οι φακοί αυτοί, φοριούνται για μια μόνο ημέρα. Έπειτα, τους βγάζετε και τους πετάτε – τόσα απλά. Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα, είναι η άνεση που προσφέρουν επάνω στο μάτι. Γιατί; Επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα τα υπολείμματα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού το βράδυ απλά τους αφαιρείτε και τους πετάτε. Έτσι, ξεκινάτε κάθε ημέρα με καινούργιο φακό. Οι ημερήσιοι φακοί είναι μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή έχουν ευαίσθητα μάτια. Τους συνιστούμε επίσης για την θάλασσα, αφού έτσι μειώνετε δραματικά τον κίνδυνο μολύνσεων. Βέβαια, δεν ξεχνάμε τα σπορ και τις αθλητικές δραστηριότητες, όπου δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε γυαλιά. Ακόμη ένα μικρό αλλά σημαντικό πλεονέκτημα, δεν χρειάζεται να κουβαλάτε υγρό καθαρισμού ή θήκη.
Δεκαπενθήμεροι φακοί
Τους φοράτε για 14 ημέρες ενώ τα βράδια τους αποθηκεύετε σε θήκη με ειδικό υγρό. Κατάλληλοι για καθημερινή ή περιστασιακή χρήση.
Μηνιαίοι και Τριμηνιαίοι φακοί
Με τους φακούς επαφής που προορίζονται για παρατεταμένη χρήση, όπως οι μηνιαίοι ή τριμηνιαίοι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε βήμα προς βήμα τις οδηγίες του οπτικού σας. Τους φοράτε την ημέρα και το βράδυ τους βάζετε σε θήκη με το υγρό τους.
Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Είμαστε εδώ για συμβουλές και για να σας παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στην επιλογή των φακών υψηλότερης ποιότητας.
Το υλικό μετράει!
Μπορεί να σκεφτείτε, τι με νοιάζει εμένα το υλικό, αλλά αντιθέτως, είναι πολύ σημαντικό. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό είναι η υδρογέλη. Η υδρογέλη είναι το πρώτο πραγματικά υδρόφιλο υλικό, στην κατασκευή φακών επαφής, αλλά χάνει σιγά-σιγά έδαφος, λόγω της χαμηλής διαπερατότητας οξυγόνου, η οποία αποτελεί κίνδυνο για τα μάτια.
Σιλικόνη-Υδρογέλη: Αυτό είναι το κορυφαίο υλικό, για φακούς επαφής. Παρέχει επαρκή ενυδάτωση με καλή διαπερατότητα οξυγόνου. Η ανάπτυξή του, βελτιώνεται συνεχώς και έχει οδηγήσει σε ένα πολύ καλό συνδυασμό, που έχουν οι φακοί επαφής. Παρά τα προφανή πλεονεκτήματα της σιλικόνης-υδρογέλης, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μειωμένη παραγωγή δακρύων, το υλικό αυτό ίσως να μην είναι το κατάλληλο. Ένας ενδελεχής έλεγχος από κάποιον οπτικό-οπτομέτρη μας αλλά και μια λεπτομερής συζήτηση θα μας κάνει να καταλήξουμε στην κατάλληλη επιλογή φακού επαφής για εσάς.
Έχουμε επίσης, διάφορους φακούς ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας, όπως: Μυωπικούς, υπερμετρωπικούς, αστιγματικούς και πολυεστιακούς. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε μια έγκυρη συνταγή πριν από την αγορά. Εάν έχετε απορίες, μπορείτε πάντα να μας ρωτήσετε! Οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν!
Οι φακοί επαφής έρχονται μέσα σε μια συσκευασία που ονομάζεται blister. Πριν το άνοιγμα, ανακαινίστε ελαφρά για να βεβαιωθείτε πως ο φακός δεν είναι κολλημένος σε κάποια άκρη, και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Αφαιρέστε με το δάκτυλό σας ή ρίξτε τον στην παλάμη μαζί με το διάλυμα (μην χρησιμοποιήσετε τα νύχια, μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο φακό). Όπως έχετε τον φακό στη παλάμη, τρίψτε ελαφρά με τον δείκτη και ξεπλύνετε με νέο διάλυμα.
Συμβουλή: Ο φακός μπορεί να διπλώσει και να κολλήσει όταν τον αφαιρείτε από την θήκη. Εάν σας συμβεί, βάλτε τον φακό στη παλάμη και τρίψτε τον απαλά με λίγο υγρό. Εάν δεν βοηθάει, βάλτε τον πάλι στη θήκη και αφήστε τον για λίγη ώρα.
Προσπαθήστε να κάνετε τα πάντα με την ίδια σειρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην μπερδεύετε τους φακούς και να ξεχάσετε κάποιο βήμα. Η θήκη έχει πάνω ένδειξη για το δεξί (R) και αριστερό (L) φακό, ώστε να μην τους μπερδεύετε.
Πως να φροντίσετε τους φακούς
Βάλτε το φακό σας πάνω στον δείκτη σας – θα δείτε μια τέλεια καμπύλη. Ο φακός δεν πρέπει να είναι ανεστραμμένος και οι αριθμοί (ή γράμματα εάν υπάρχουν) δεν πρέπει να είναι ανάποδα. Η άκρες θα πρέπει να είναι σε όρθια θέση. Ένας ανεστραμμένος φακός μπορεί να είναι πολύ άβολος στο μάτι, αλλά ακίνδυνος. Βεβαιωθείτε πως η θήκη, είναι γεμάτη με υγρό μέχρι λίγο πάνω από τη μέση, ώστε να μην στεγνώσουν οι φακοί. Δεν χρειάζεται να ανακαινίσετε την θήκη, αφού ο καθαρισμός γίνεται αυτόματα. Εάν δείτε ότι ο φακός έχει στεγνώσει, τότε η μόνη λύση είναι να τον πετάξετε.
Προστασία των φακών
Αν και οι φακοί φαίνονται αρκετά ελαστικοί, για όλα υπάρχει κάποιο όριο. Μην τους λυγίζετε ή πιέζετε πολύ. Προσπαθήστε να τους ταλαιπωρείτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Απολύμανση, απολύμανση, απολύμανση…Εάν χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για αυτούς. Αλλά υπάρχουν στιγμές όπου ακουμπάτε το μάτι ή τον φακό, γι αυτό φροντίστε να έχετε πάντα καθαρά χέρια. Εάν χρησιμοποιείτε το ίδιο ζευγάρι φακών ξανά, τότε το υγρό καθαρισμού και συντήρησης είναι απαραίτητο, αφού μόνο έτσι θα έχετε σίγουρη απολύμανση, ειδικά στην αφαίρεση μικροσκοπικών υπολειμμάτων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σας περάσει καν από το μυαλό αλλά εμείς θα σας το πούμε- ποτέ μην προσπαθήσετε να αναμίξετε διαφορετικά υγρά. Το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να χειροτερέψετε τα πράγματα. Ακόμα, ποτέ μην καθαρίζετε τους φακούς ή τη θήκη τους με νερό της βρύσης, καθώς μέσα στο νερό υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και επιβλαβείς μολύνσεις!
Μύθοι γύρω από τους φακούς επαφής
Φακοί επαφής και …αλλεργίες
Ακόμα και αν ταλαιπωρείστε από αλλεργίες, μπορείτε να κάνετε χρήση φακών επαφής. Η σύστασή μας είναι να καταφύγετε σε φακούς ημερήσιας αντικατάστασης ώστε να είστε όσο το δυνατόν γίνεται πιο προστατευμένοι από μολύνσεις αλλά και να μπορείτε να πετάξετε κάποιο φακό σε περίπτωση που αυτός σας ενοχλεί πολύ. Με προσεκτική χρήση αλλά και τη βοήθεια οφθαλμικών σταγόνων που θα καταπραΰνουν τα μάτια σας, η χρήση φακών επαφής είναι εφικτή.
Φακοί επαφής και… διαβήτης
Δεν θα το σχολιάσουμε καν, εάν έχετε ακούσει ότι οι φακοί δεν είναι κατάλληλοι για τους διαβητικούς, δεν είναι παρά μόνο μια ξεπερασμένη άποψη!
Φακοί επαφής … παιδιά
Η πιο συνήθης χρήση φακών επαφής από παιδιά είναι κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Η κατανόηση τόσο της χρήσης όσο και της περιποίησης που χρειάζονται οι φακοί επαφής είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητή τόσο από τους γονείς όσο και από το μικρό χρήστη, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή χρήση και η ασφάλεια.
ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ: 5 λάθη που μπορεί να βλάψουν τα μάτια σας By Lizette Borreli.
Η μετάβαση από τα γυαλιά στους φακούς επαφής, μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα, όπως καθαρότερη περιφερειακή όραση.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα γυαλιά, δεν μπορείτε να τους βγάλετε με μια κίνηση και να τους αφήσετε στο κομοδίνο το βράδυ πριν κοιμηθείτε, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα που απαιτείται . O καλύτερος τρόπος για την πρόληψη μολύνσεων στα μάτια σας, είναι να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι χρήστες επαφής φακών, από τον ύπνο με τους φακούς σας έως το να εξακολουθήσετε να τους φοράτε μετά την ημερομηνία λήξης τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 99% των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής έχουν επιδείξει τουλάχιστον μία φορά επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές μολύνσεις στα μάτια. Αυτά τα λάθη γίνονται αρκετές φορές πριν συμβεί κάτι κακό.
Ας δούμε λοιπόν αυτά τα κοινά λάθη που είναι πολύ σημαντικό για σας να αποφύγετε.
Φορώντας τους φακούς επαφής σας, στον ύπνο
Αρκετοί κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι φακοί τους δίνουν την δυνατότητα ασφαλούς χρήσης και κατά την διάρκεια του ύπνου – αναφερόμενοι σε χρήστες που συνηθίζουν να κοιμούνται με τους φακούς επαφής τους, με αποτέλεσμα να ξυπνούν με ξηρά μάτια, θολή όραση και “εκτεταμένη φθορά ” στον Φακό Επαφής . Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρήκε οτι το 25 τοις εκατό των μολύνσεων των ματιών οφείλονται σε εναλλακτικούς παράγοντες κινδύνου », μεταξύ των οποίων η χρήση των ΦΕ κατά τον ύπνο ή φορώντας τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απο ότι συνιστάται, ενώ λίγες περιπτώσεις σχετίζονται με προβλήματα με τον ίδιο τον φακό επαφής, όπως σκισίματα και αστοχία υλικού. “
Η εκτεταμένη φθορά στον Φακό Επαφής, δεν επιτρέπει την σωστή οξυγόνωση του κερατοειδούς. Ετσι παραμένοντας, στα μάτια για άλλο ενα βράδυ θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε ερεθισμό και στην χειρότερη περίπτωση σε μια σοβαρή λοίμωξη.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of Optometry το 2009 ανέφερε ως πιθανή κύρια αιτία της μικροβιακής κερατίτιδας την χρήση των Φακών Επαφής κατά την διάρκεια του ύπνου.
Ντούζ και κολύμπι με Φακούς Επαφής
Το ντούζ και το κολύμπι με Φακούς Επαφής φαίνεται σαν μια ακίνδυνη συνήθεια, αλλά στην πραγματικότητα το νερό μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας. Στην πρόσφατη έκθεση του CDC,Centers for Disease Control and Prevention(Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων), οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι οι φακοί μπορούν να απορροφησουν νερό, με όλα τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στη βρύση, και τα οποία μπορούν να αλλάξουν τις παραμέτρους του φακού εντελώς. Επιπλέον, πολλές πηγές νερού πιθανά να περιέχουν το μικροοργανισμό Ακανθαμιβάδα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μία εξαιρετικά επώδυνη λοίμωξη και δυνητικά να οδηγήσει σε τύφλωση.
Η ίδια μελέτη του 2009 διαπίστωσε οτι το 95% των μολύνσεων απο Acanthamoeba στα μάτια προέρχεται απο απρόσεκτη χρήση νερού απο χρήστες Φακών Επαφής.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ακανθαμιβάδα μεταφέρεται στους φακούς επαφής απο το νερό. Επίσης, βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια των Φακών Επαφής, μπορεί να χρησιμεύσουν ως τροφή για την Acanthamoeba, επιτρέποντας της, να επιβιώσει στο μάτι.
Χρήση νερού της βρύσης για τον καθαρισμό των Φακών Επαφής σας.
Το ντους, το κολύμπι, και πολύ περισσότερο η χρηση νερού της βρύσης για να καθαρίσετε τους Φακούς Επαφής σας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στα μάτια σας. Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι αρκετά καθαρό για να το πιούμε, αλλά δεν είναι αποστειρωμένο. Η Acanthamoeba μπορεί να ζήσει στο νερό της βρύσης, ως εκ τούτου, η ενυδάτωση των φακών σας με νερό από την βρύση, μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις των ματιών. Αποφεύγοντας αυτό το λάθος θα προστατέυσετε τον κερατοειδή χιτώνα από φλεγμονές, που μπορεί να τον σημαδέψουν, δημιουργώντας προβλήματα στην όραση.
Φορώντας τους Φακούς Επαφής μετά την ημερομηνία λήξης
Πιθανά σκέφτεστε οτι φορώντας τους Φακούς σας, ακόμα και αφού περάσει η ημερομηνία λήξης, ο χρόνος χρήσης που ορίζει ο κατασκευαστής, κερδίζετε. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε οτι αυτό μπορεί να σας στοιχίσει αργότερα, πληρώνοντας σε ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, πολλά περισσότερα.
Οι εναποθέσεις απο πρωτεΐνες και άλλα υλικά σε έναν Φακό Επαφής ο οποίος εχει ξεπεράσει το όριο χρήσης του, δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Αυτό πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε δυσανεξία και μολύνσεις.
Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην ”The South African Optometrist” κατέληξε ότι ο φακός μπορεί να μολυνθεί μέσα στην συσκευασία του, όταν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, αλλά δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσουν με αξιώσεις την άποψη αυτή μιας και το δείγμα ήταν πολύ μικρό.
Ωστόσο, γιατροί από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και Οπτομέτρες της American Optometric Association, επιβεβαιώνουν οτι το διάλυμα που περιέχει τους φακούς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, επειδή μπορεί να γίνει πιο όξινο και πιο αλκαλικό. Ως εκ τούτου, μια ασταθή pH (οξύτητα) μπορεί να οδηγήσει σε ακραία δυσφορία και ευερεθιστότητα, και, ενδεχομένως, βλάβη στα μάτια.
ΜΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΚΗΣ ΤΩΝ Φ.Ε.
Οι θήκες φακών επαφής θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά με διάλυμα κάθε μέρα, και να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, – η όποτε ανοίγετε νέο διάλυμα καθαρισμού, μιας και η θήκη πλέον περιλαμβάνεται στην συσκευασία, -σύμφωνα με τους Οπτομέτρες της American Optometric Association. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology έδειξε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών ήταν 6,4 φορές μεγαλύτερος σε όσους δεν καθάριζαν σωστά τους Φακούς Επαφής, και 5,4 φορές μεγαλύτερη σε όσους δεν αντικαθιστούσαν τις θήκες τους αρκετά συχνά. Το σωστότερο και ασφαλέστερο είναι να αντικαθιστούμε τους Φακούς Επαφής μας, όπως συνιστά ο εφαρμοστής μας.
Αποφύγετε να κάνετε αυτά τα 5 κοινά λάθη όταν χρησιμοποιείτε Φακούς Επαφής για την καλύτερη υγεία των ματιών σας.
LEAVE A COMMENT
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.