ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΚΥΤΤΑΡΟΪΟ (CMV)

ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΚΥΤΤΑΡΟΪΟ (CMV)

Η αμφιβληστροειδίτιδα από μεγαλοκυτταροϊό είναι μια ασθένεια, η οποία προσβάλλει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (κωνία και κάποια ραβδία) στον αμφιβληστροειδή. Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης και, σε χειρότερες περιπτώσεις, σε τύφλωση.

Πού οφείλεται η αμφιβληστροειδίτιδα από μεγαλοκυτταροϊό (CMV);
Τα αρχικά CMV σημαίνουν μεγαλοκυτταροϊός. Αυτός ο ιός είναι μια συνηθισμένη αιτία λοιμώξεων στους ανθρώπους αν και, σε γενικές γραμμές, παραμένει εν υπνώσει στο σώμα, χωρίς να οδηγεί σε εμφάνιση συμπτωμάτων. Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσοτέρων ανθρώπων είναι σε θέση να τον αποκρούσει, εκείνοι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευάλωτοι στην επίδρασή του. Έχει ιδιαίτερη επίπτωση σε άτομα με AIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας), αν και η συνεχιζόμενη πρόοδος στις αντιρετροϊικές θεραπείες έχει μειώσει την επίπτωση σε προχωρημένα στάδια του AIDS. H λοίμωξη από μεγαλοκυτταροϊό μπορεί να επέλθει σε αρκετά μέρη του σώματος, συνηθέστερα στο γαστρεντερικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή, τον ιστό στο πίσω μέρος του ματιού, που είναι αναγκαίο για την όραση. Οι περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν όταν ο αριθμός των Τ-κυττάρων του ατόμου πέσει κάτω από το 40.

Συμπτώματα της αμφιβληστροειδιτιδας από μεγαλοκυτταροϊό
Πολλοί άνθρωποι με αμφιβληστροειδίτιδα από μεγαλοκυτταροϊό δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποια σημάδια ενδεικτικά του ιού:

  • «Μυγάκια» στα μάτια (μυοψία)
  • Λάμψεις στα μάτια
  • Τυφλά σημεία (σκοτώματα) ή θολή και θαμπή όραση
  • Απώλεια περιφερειακής όρασης

Αντιμετώπιση της αμφιβληστροειδίτιδας από μεγαλοκυτταροϊό

Ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που έχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω ενδεικτικά σημάδια, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό στον αμφιβληστροειδή όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της αμφιβληστροειδίτιδας από μεγαλοκυτταροϊό. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να ωφεληθεί η όραση. Επίσης, αν έχει μολυνθεί μόνο το ένα μάτι, η έγκαιρη και κατάλληλη συστημική θεραπεία μπορεί να προστατεύσει το άλλο μάτι.

Φαρμακευτική αγωγή λαμβανόμενη από το στόμα, ενδοφλέβια και εγχεόμενη ενέσιμη: χρησιμοποείται για την επιβράδυνση της ασθένειας και πρέπει λαμβάνεται ανά εβδομάδα.