Εγχειρίδιο,Χρήσης,Φακών,Επαφής

Εγχειρίδιο,Χρήσης,Φακών,Επαφής

Πληροφορίες για χρήστες φακών επαφής

Εγχειρίδιο,Χρήσης,Φακών,Επαφής

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε, μόλις ξεκινήσατε ή φοράτε φακούς για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε τις παρακάτω πληροφορίες. Σε αυτόν τον οδηγό που έχουμε δημιουργήσει θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στον κόσμο των φακών επαφής. Θα μάθετε τι επιλογές υπάρχουν, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Ακόμα, θα διαψεύσουμε κάποιους μύθους που μπορεί να αποθαρρύνουν κάποιους από εσάς από το να φοράτε φακούς επαφής.

 Λίγα λόγια για τους φακούς επαφής …

Οι φακοί επαφής, σε σχέση με τα γυαλιά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την παραμόρφωση της εικόνας (στους μεγάλους βαθμούς) ή το θάμπωμα των φακών, έχετε πλήρη περιφερική όραση, και μπορείτε να απολαύσετε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην εφαρμογή φακών. Χάρη στην συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία και τα υλικά, οι φακοί επαφής γίνονται όλο και πιο άνετοι με όλο και λιγότερη επίπτωση στα μάτια σας. Τέλος, μπορείτε να έχετε διαφορετικά γυαλιά ηλίου, σε διάφορα σχέδια και να φοράτε τους φακούς σας.

Είδη φακών ανά διάρκεια χρήσης

Κάποιοι χρήστες φακών δεν μπορούν ούτε λεπτό χωρίς τους φακούς και άλλοι τους χρησιμοποιούν μόνο για αθλητικές δραστηριότητες. Άρα, πώς θα επιλέξετε τους πιο κατάλληλους;

Ημερήσιοι φακοί επαφής

Όπως πολύ καλά μαντέψατε, οι φακοί αυτοί, φοριούνται για μια μόνο ημέρα. Έπειτα, τους βγάζετε και τους πετάτε – τόσα απλά. Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα, είναι η άνεση που προσφέρουν επάνω στο μάτι. Γιατί; Επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα τα υπολείμματα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού το βράδυ απλά τους αφαιρείτε και τους πετάτε.

Έτσι, ξεκινάτε κάθε μέρα με καινούργιο φακό. Οι ημερήσιοι φακοί είναι μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή έχουν ευαίσθητα μάτια. Τους συνιστούμε επίσης για την θάλασσα, αφού έτσι μειώνεται δραματικά τον κίνδυνο μολύνσεων. Βέβαια, δεν ξεχνάμε τα σπορ και τις αθλητικές δραστηριότητες, όπου δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε γυαλιά. Ακόμη ένα μικρό αλλά σημαντικό πλεονέκτημα, δεν χρειάζεται να κουβαλάτε υγρό καθαρισμού ή θήκη.

 Δεκαπενθήμεροι φακοί

Τους φοράτε για 14 ημέρες ενώ τα βράδια τους αποθηκεύετε σε θήκη με ειδικό υγρό. Κατάλληλοι για καθημερινή ή περιστασιακή χρήση.

Μηνιαίοι και Τριμηνιαίοι φακοί

Με τους φακούς επαφής που προορίζονται για παρατεταμένη χρήση, όπως οι μηνιαίοι ή τριμηνιαίοι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε βήμα προς βήμα τις οδηγίες του οπτικού σας. Τους φοράτε την ημέρα και το βράδυ τους βάζετε σε θήκη με το υγρό τους.

 

Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Είμαστε εδώ για συμβουλές και για να σας παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στην επιλογή των φακών υψηλότερης ποιότητας.

Το υλικό μετράει!

Μπορεί να σκεφτείτε, τι με νοιάζει εμένα το υλικό, αλλά αντιθέτως, είναι πολύ σημαντικό. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό είναι η υδρογέλη. Η υδρογέλη είναι το πρώτο πραγματικά υδρόφιλο υλικό, στην κατασκευή φακών επαφής, αλλά χάνει σιγά-σιγά έδαφος, λόγω της χαμηλής διαπερατότητας οξυγόνου, η οποία αποτελεί κίνδυνο για τα μάτια.

Σιλικόνη-Υδρογέλη: Αυτό είναι το κορυφαίο υλικό, για φακούς επαφής. Παρέχει επαρκή ενυδάτωση με καλή διαπερατότητα οξυγόνου. Η ανάπτυξή του, βελτιώνεται συνεχώς και έχει οδηγήσει σε ένα πολύ καλό συνδυασμό, που έχουν οι φακοί επαφής. Παρά τα προφανή πλεονεκτήματα της σιλικόνης-υδρογέλης, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μειωμένη παραγωγή δακρύων, το υλικό αυτό ίσως να μην είναι το κατάλληλο. Ένας ενδελεχής έλεγχος από κάποιον οπτικό-οπτομέτρη μας αλλά και μια λεπτομερής συζήτηση θα μας κάνει να καταλήξουμε στην κατάλληλη επιλογή φακού επαφής για εσάς.

Έχουμε επίσης, διάφορους φακούς ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας, όπως: Μυωπικούς, υπερμετρωπικούς, αστιγματικούς και πολυεστιακούς. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε μια έγκυρη συνταγή πριν από την αγορά. Εάν έχετε απορίες, μπορείτε πάντα να μας ρωτήσετε! Οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν!

Οι φακοί επαφής έρχονται μέσα σε μια συσκευασία που ονομάζεται blister. Πριν το άνοιγμα, ανακαινίστε ελαφρά για να βεβαιωθείτε πως ο φακός δεν είναι κολλημένος σε κάποια άκρη, και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Αφαιρέστε με το δάκτυλό σας ή ρίξτε τον στην παλάμη μαζί με το διάλυμα (μην χρησιμοποιήσετε τα νύχια, μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο φακό). Όπως έχετε τον φακό στη παλάμη, τρίψτε ελαφρά με τον δείκτη και ξεπλύνετε με νέο διάλυμα.

Συμβουλή: Ο φακός μπορεί να διπλώσει και να κολλήσει όταν τον αφαιρείτε από την θήκη. Εάν σας συμβεί, βάλτε τον φακό στη παλάμη και τρίψτε τον απαλά με λίγο υγρό. Εάν δεν βοηθάει, βάλτε τον πάλι στη θήκη και αφήστε τον για λίγη ώρα.

Προσπαθήστε να κάνετε τα πάντα με την ίδια σειρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην μπερδεύετε τους φακούς και να ξεχάσετε κάποιο βήμα. Η θήκη έχει πάνω ένδειξη για το δεξί (R) και αριστερό (L) φακό, ώστε να μην τους μπερδεύετε.

 Πως να φροντίσετε τους φακούς

Βάλτε το φακό σας πάνω στον δείκτη σας – θα δείτε μια τέλεια καμπύλη. Ο φακός δεν πρέπει να είναι ανεστραμμένος και οι αριθμοί (ή γράμματα εάν υπάρχουν) δεν πρέπει να είναι ανάποδα. Η άκρες θα πρέπει να είναι σε όρθια θέση. Ένας ανεστραμμένος φακός μπορεί να είναι πολύ άβολος στο μάτι, αλλά ακίνδυνος. Βεβαιωθείτε πως η θήκη, είναι γεμάτη με υγρό μέχρι λίγο πάνω από τη μέση, ώστε να μην στεγνώσουν οι φακοί. Δεν χρειάζεται να ανακαινίσετε την θήκη, αφού ο καθαρισμός γίνεται αυτόματα. Εάν δείτε ότι ο φακός έχει στεγνώσει, τότε η μόνη λύση είναι να τον πετάξετε.

 

 

Προστασία των φακών

Αν και οι φακοί φαίνονται αρκετά ελαστικοί, για όλα υπάρχει κάποιο όριο. Μην τους λυγίζετε ή πιέζετε πολύ. Προσπαθήστε να τους ταλαιπωρείτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Απολύμανση, απολύμανση, απολύμανση…Εάν χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για αυτούς. Αλλά υπάρχουν στιγμές όπου ακουμπάτε το μάτι ή τον φακό, γι αυτό φροντίστε να έχετε πάντα καθαρά χέρια. Εάν χρησιμοποιείτε το ίδιο ζευγάρι φακών ξανά, τότε το υγρό καθαρισμού και συντήρησης είναι απαραίτητο, αφού μόνο έτσι θα έχετε σίγουρη απολύμανση, ειδικά στην αφαίρεση μικροσκοπικών υπολειμμάτων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σας περάσει καν από το μυαλό αλλά εμείς θα σας το πούμε- ποτέ μην προσπαθήσετε να αναμίξετε διαφορετικά υγρά. Το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να χειροτερέψουν τα πράγματα. Ακόμα, ποτέ μην καθαρίζετε τους φακούς ή τη θήκη τους με νερό της βρύσης, καθώς μέσα στο νερό υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και επιβλαβείς μολύνσεις!

 Μύθοι γύρω από τους φακούς επαφής

 Φακοί επαφής και …αλλεργίες

Ακόμα και αν ταλαιπωρείστε από αλλεργίες, μπορείτε να κάνετε χρήση φακών επαφής. Η σύστασή μας είναι να καταφύγετε σε φακούς ημερήσιας αντικατάστασης ώστε να είστε όσο το δυνατόν γίνεται πιο προστατευμένοι από μολύνσεις αλλά και να μπορείτε να πετάξετε κάποιο φακό σε περίπτωση που αυτός σας ενοχλεί πολύ. Με προσεκτική χρήση αλλά και τη βοήθεια οφθαλμικών σταγόνων που θα καταπραΰνουν τα μάτια σας, η χρήση φακών επαφής είναι εφικτή.

 Φακοί επαφής και… διαβήτης

 Δεν θα το σχολιάσουμε καν, εάν έχετε ακούσει ότι οι φακοί δεν είναι κατάλληλοι για τους διαβητικούς, δεν είναι παρά μόνο μια ξεπερασμένη άποψη!

 Φακοί επαφής … παιδιά

 Μα και βέβαια – μπορούν ακόμη και τα βρέφη σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται! Αλλά φυσικά υπάρχουν και εμπόδια, αφού οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά, έχουν δώσει την απαιτούμενη φροντίδα στους φακούς. Η πιο συνήθης χρήση φακών επαφής από παιδιά είναι κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Η κατανόηση τόσο της χρήσης όσο και της περιποίησης που χρειάζονται οι φακοί επαφής είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητή τόσο από τους γονείς όσο και από το μικρό χρήστη, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή χρήση και η ασφάλεια.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.
CommentLuv badge