αλλεργική,εαρινή,επιπεφυκίτιδα

αλλεργική,εαρινή,επιπεφυκίτιδα

Πως αναγνωρίζουμε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας φέρνει η άνοιξη;

Ποιά είναι τα βασικά της σύμπτωματα;

Ποια είναι τα είδη της και πώς αντιμετωπίζεται.

 

αλλεργική,εαρινή,επιπεφυκίτιδα

Τα κόκκινα και ερεθισμένα μάτια που τρέχουν, είναι χαρακτηριστικό σημάδι ότι ήρθε η άνοιξη! Ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Ειδικά αυτήν την περίοδο του χρόνου, είναι αυτός ο ερεθισμός του ματιού που προκαλείται από αλλεργία. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο συνήθως δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για το μάτι. Ωστόσο θα πρέπει να διαγνωστεί από τον ειδικό καθώς ο ερεθισμός μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, ενώ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ασθενή.

Βασικότερο σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι ο κνησμός. Μπορούμε να πούμε οτι αν δεν υπάρχει κνησμός, δεν πρόκειται για αλλεργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σοβαροί τραυματισμοί μπορεί να επέλθουν από τον σημαντικό ερεθισμό και το τρίψιμο των ματιών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί επιπλέον κνησμό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα του ματιού και δακρύρροια.
Υπάρχουν πολλά είδη αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, με τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα

Η πιό κοινή μορφή οφθαλμικής αλλεργίας η οποία αποτελεί αντίδραση υπερευαισθησίας σε ειδικά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα. Συνήθως, εκτός από τον οφθαλμικό ερεθισμό, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως καταρροή.Το πλέον συχνό αλλεργιογόνο είναι η γύρη των δένδρων και γενικά των φυτών. Πολλές φορές είναι επίσης και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή τα πιτυρώδη λέπια από το τρίχωμα των ζώων.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η εαρινή (ανοιξιάτικη) κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια μορφή επιπεφυκίτιδας η οποία συνήθως είναι αυστηρά εποχιακή. Το πρόβλημα ξεκινάει την άνοιξη με την πρώτη γύρη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά, και ξεκινάει στην ηλικία των 3-4 ετών και υποχωρεί συνήθως στην εφηβεία. Η εμφάνιση των οφθαλμών περιλαμβάνει πολύ σημαντικό κνησμό και δακρύρροια. Παράλληλα συνοδεύεται απο φωτοφοβία και έντονα οιδηματώδη βλέφαρα. Η επιπεφυκίτιδα αυτή μπορεί να δημιουργήσει και επιπλοκές στον κερατοειδή με αποτελέσματα ακόμη και μόνιμα προβλήματα οράσης.

Γιγαντιαία θηλακιώδης επιπεφυκίτιδα

Η γιγαντιαία θηλακιώδης επιπεφυκίτιδα είναι άλλο είδος αλλεργίας.  Σχετίζεται με ερεθισμό, βλέννη, ερυθρότητα, όπως και με διόγκωση των θηλών στην εσωτερική επιφάνεια του βλεφαρικού βλενογόνου. Η επιπεφυκίτιδα αυτή άλλες φορές σχετίζεται και με τη χρήση φακών επαφής. Οι νέοι χρήστες Φακών Επαφής θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις συστάσεις του εφαρμοστή του Οπτικού-Οπτομέτρη τους.

Αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει μια σειρά νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικά.Οπως για παράδειγμα, τα αντιισταμινικά, τα αγγειοσυσπαστικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα ήπια κορτικοστεροειδή και οι σταθεροποιητές των μαστικών κυττάρων. Σημαντική θέση στον έλεγχο των συμπτωμάτων καταλαμβάνουν οι κρύες κομπρέσες και τα συνθετικά δάκρυα.

Οπως και με τα περισσότερα προβλήματα η έγκαιρη διάγνωση η άμεση αντιμετώπιση και βέβαια η πρόληψη μπορούν να αποτρέψουν μεγαλύτερα προβλήματα και επιτρέψουν επιπλοκές.

Ο Οπτικός-Οπτομέτρης σας, θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές για την σωστή χρήση των Φακών Επαφής σας καθώς και ένα σωστό ζευγάρι αποροφητικών γυαλιών ηλίου. Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει ανάγκη θα σας συστήσει να επισκεφθείτε και εναν Οφθαλμίατρο ώστε να αντμετωπιστεί άμεσα και σωστά το κάθε προβλημα.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.
CommentLuv badge